logo sv

Blogi

Maaliskuu maata näyttää

Tämänkertainen blogi on neljäs osa kuukausien nimiä ja niiden taustoja käsittelevässä sarjassa. Edellisissä blogeissa on käsitelty tammikuuta ("Tammikuu on talven napa"), huhtikuuta ("Huhtikuussa kaadetaan huuhtapuita"), heinäkuuta ("Heinäkuussa heinäntekoon") ja lokakuuta ("Lokakuussa on lokaa"). Maaliskuun jälkeen käsitellään kesäkuun blogissa kesäkuun nimeä.

Maaliskuu suomeksi

Maaliskuun nimelle on esitetty useita erilaisia selityksiä. Yhden teorian mukaan maalis-nimi tulisi maa-sanasta. Talvi on takana ja ollaan menossa kohti kesää. Lumen sulaessa paljas maanpinta tulee näkyviin ensi kertaa talven jälkeen. Tähän pohjautuu vanhan kansan hokema: "Maaliskuu maata näyttää."

Toisen teorian mukaan maalis-sana pohjautuisi kuukauden nimessä mahla-sanaan. Maaliskuussa alkoi puiden mahla virrata. Kolmannen teorian mukaan kuukauden nimi tuli maali-sanasta. Maaliskuussa oli hankiaisia, jolloin saatettiin hiihtää sopivaan paikkaan harjoittelemaan maaliin ampumista. Tuolloin, kun metsästys ja kalastus olivat pääelinkeino, harjaantuminen hyväksi metsästäjäksi oli tärkeää elossapysymisen takia.

Maaliskuu maata näyttää

Vaahtokuu

Aikoinaan Suomessa ajanlasku perustui kuunvaiheisiin. Useimpina vuosina kuun syntymä eli uusikuu sattui 12 kertaa, mutta joinain vuosina niitä oli 13. Suomessa tämä ylimääräinen kuukausi oli keväällä, ja sitä nimitettiin vaahto-, vahto- tai kevätkuuksi. Vanhan kansan mukaan vaahtokuu syntyi seitsemän viikkoa ennen vanhan luvun pääsiäistä eli laskiaisen tienoilla. Ajallisesti tämä tarkoitti helmi-maaliskuuta.

Jotkut sananlaskut viittasivat kuukauden sijaintiin kevään kynnyksellä, kuten esimerkiksi: "Vaahtokuu varikset tuopi." Myös sijainti talven lopussa esiintyy vanhan kansan sanonnoissa, esimerkiksi "Vaahtokuu vaikein". Tämä viittasi ruokahuoltoon liittyviin vaikeuksiin. Talvivarastot olivat hupenemassa, mutta luonnosta ei ollut kuitenkaan saatavilla vielä mitään. Lisäksi lehmät olivat ummessa, eli maitoakaan ei saatu. Huonoina vuosina nälkä saattoi silloin vaivata. 

Maaliskuu muissa kielissä

Maaliskuu on ruotsiksi mars, viroksi märts, englanniksi March ja venäjäksi Mapt. Nämä sanat pohjautuvat kuukauden latinankieliseen nimeen Martius. Vanhassa roomalaisessa kalenterissa, jota nimitettiin myös kaupungin legendaarisen perustajan mukaan Romuluksen kalenteriksi, maaliskuu eli Mensis Martius oli ensimmäinen kuukausi. Se oli nimetty sodanjumala Marsin mukaan. Vuoden 152 e.a.a. jälkeen vuodenvaihde siirtyi tammikuulle, koska tasavallan korkeimmat virkamiehet eli konsulit aloittivat virkakautensa tammikuussa.

Myöhemmin Commodus, joka oli Rooman keisarina vuosina 180–192 j.a.a., muutti kuukausien nimet omien kunnianimiensä mukaisiksi. Tällöin maaliskuun nimen Martius tilalle tuli Felix ('onnekas'). Commoduksen murhan jälkeen kuukausi sai takaisin entisen Martius-nimen.

Kirjoittaja on tähtitieteilijä ja Almanakkatoimiston erikoissuunnittelija.

Login Form