logo

Nimipäivät | Namsdagar | Name days

Ortodoksiset nimipäivät

Yliopiston nimipäiväalmanakassa on sen ensimmäisestä ilmestymisvuodesta 1996 lähtien ollut myös ortodoksinen nimipäiväkalenteri. Kyseessä on ortodoksisen kirkon pyhien kalenteri, jota ylläpitää Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto. Tämä nimipäiväluettelo julkaistaan vuosittain Ortodoksinen kalenteri -nimisessä taskuallakassa, ja siihen on vuosien varrella tehty jonkin verran muutoksia.

Ortodoksisen nimipäiväkalenterin luonne on ennen kaikkea kirkollinen – toisin kuin suomalaisen ja suomenruotsalaisen nimipäiväkalenterin. Kalenterin erilaisuus pohjautuu kirkon vanhaan perinteeseen, jonka mukaan vuoden jokainen päivä on omistettu jonkun pyhän ihmisen muistolle. Pyhinä kirkko kunnioittaa ”uskonsa tähden kärsineitä marttyyrejä, kirkon suuria opettajia ja tunnustajia, jalosti kilvoitelleita Kristuksen todellisia opetuslapsia ja Hänen kirkkonsa horjumattomia puolustajia”.

Ortodoksiselle nimipäiväkalenterille on tyypillistä, että sama nimi voi esiintyä useammallakin eri päivällä. Esimerkiksi Johannes-nimisiä pyhiä on kalenterissa lukuisia, muiden muassa apostoli ja evankelista Johannes Teologi, pyhä Johannes Kastaja, pyhittäjä Johannes Siinailainen, pyhittäjä Johannes Damaskolainen, pyhä Johannes Krysostomos ja pyhittäjä Johannes Kojussa-asuja. Ihmisen nimipäivä määräytyy kuitenkin sen pyhän mukaan, jonka kaimaksi hänet on nimetty.

Vieraskielisille pyhien nimille on ortodoksisessa kalenterissa suomalaisia nimivastineita. Esimerkiksi Pyhän Gregorios Neokesarealaisen kohdalla 17.11. ovat Riiko, Riku ja Reijo.

Ortodoksisessa kirkossa kaste merkitsee seurakunnan jäseneksi ottamista. Käytännössä lapselle annetaan nimi useimmiten kasteen yhteydessä, mutta ortodoksisessa kirkossa on myös erillinen nimenantotoimitus 8. päivänä syntymästä.

Ortodoksisen perinteen mukaan lapselle annetaan vain yksi ristimänimi. Se valitaan sellaisen pyhän ihmisen mukaan, jota muistellaan lähellä lapsen omaa syntymäpäivää tai joka on perheelle läheinen. Nimen samankaltaisuus ymmärretään hengelliseksi sukulaisuudeksi, joka tekee pyhästä lapsen taivaallisen esirukoilijan ja suojelijan.

Lisätietoa:

Suomen ortodoksisen kirkon verkkosivut: www.ort.fi

Login Form