logo

Nimipäivät | Namsdagar | Name days

Eläinten nimipäivät

Almanakkatoimisto julkaisi vuonna 2011 yliopiston viralliset koirien, kissojen ja hevosten nimipäiväkalenterit. Niiden pohjana olivat professori Marianne Blomqvistin 1990-luvulla laatimat lemmikkieläinten kalenterit, jotka dosentti Minna Saarelma-Paukkala päivitti uudelle vuosituhannelle.

Kalenterien nimet on koottu monista eri lähteistä: maamme yliopistoissa tehtyjen opinnäytteiden nimiaineistoista, eläinharrastajien verkkosivuilta, kirjallisuudesta ja suoraan lemmikkien isänniltä ja emänniltä. Nimet on valittu niin, että kalenterit antaisivat mahdollisimman monipuolisen kuvan lemmikkieläinten arkisista kutsumanimistä. Mukana on niin suomenkielisiä, ruotsinkielisiä kuin kansainvälisiäkin eläinten nimiä.

Nimiä ei ole valittu niiden yleisyyden perusteella, koska maamme kissojen, koirien ja hevosten kutsumanimistä ei ole ollut saatavilla ajantasaista ja luotettavaa tilastotietoa.

Nimien sijoittelussa kalenteripäiville on otettu huomioon monet suomalaiset ja kansainväliset merkkipäivät. Lemmikeille annetut tavalliset etunimet, kuten Otto tai Venla, on sijoitettu niille päiville, joilla ne ovat myös ihmisten nimipäiväkalenterissa.

Koirien nimipäiväkalenterissa on 659 nimeä. Siitä löytyvät niin perinteiset Ajo, Haukku ja Peni kuin uudemmat Asterix, Blondi ja Picasso. Saamelaisten kansallispäivä 6.2. on Joiku-nimisten koirien nimipäivä. Aleksis Kiven päivänä 10.10. muistetaan Seitsemän veljeksen koiria, joiden nimet olivat Killi ja Kiiski. Marski ja Turva ovat taas puolustusvoimain lippujuhlan päivällä 4.6. Samoin esimerkiksi Kofi on YK:n päivällä 24.10., maailmanjärjestön aiemman pääsihteerin Kofi Annanin kunniaksi.

Kissojen nimipäiväkalenterissa on 593 nimeä. Tyypillisiä kissannimiä edustavat Kisumisu, Mirre, Miuku ja Nöpö. Mukana on myös sellaisia nimiä kuin Batman, Cicciolina ja Simba. Kansainvälisellä musiikkipäivällä 1.10. on esimerkiksi Jatsi, ja Mikael Agricolan ja suomen kielen päivältä 9.4. löytyvät perinteiset suomalaiset kissannimet Kolli ja Kölli.

Hevosten nimipäiväkalenterissa on 590 nimeä. Tässä kalenterissa on niin virallisia suomenhevosten nimiä kuin talleilla käytettyjä kutsumanimiä. Kansanomaisia hevostennimiä ovat esimerkiksi Harmo, Liinaharja ja Riento. Modernimpaa nimistöä edustavat Darling, Karamelli ja Tomahawk.

Lisätietoa:

Minna Saarelma, Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy 2011.

Minna Saarelma, Kissojen nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy 2012.

Login Form