logo

Julkaisut | Publikationer | Publications

Yliopiston almanakka


Yliopiston almanakka 2016
Almanakkatoimiston tärkein oma julkaisu on perinteinen Yliopiston almanakka, joka ilmestyi ensi kerran suomeksi vuonna 1705. Ennen vuotta 1996 sen nimenä oli pelkkä Almanakka.

Yliopiston almanakka julkaistaan nykyään suomeksi ja ruotsiksi (Universitetsalmanackan). Tuttu taskuallakka ilmestyy molemmilla kielillä ja A4-kokoinen versio suomeksi. Kustantaja on tällä hetkellä Ajasto Paperproducts Oy.

Näitä almanakkoja voi ostaa useimmista kirjakaupoista, muista kaupoista ja verkkokaupoista. Jälleenmyyjät voivat ottaa yhteyttä suoraan kustantajaan.

 

Yliopiston almanakka sisältää:

  • Kalenteriosion, jossa ovat Suomen kalenterin juhlapäivät, suomalaiset nimipäivät, kirkollisten pyhien tekstit, kuun vaiheet, planeettojen liikkeet sekä auringon nousu- ja laskuajat Helsingissä, Jyväskylässä, Oulussa, Sodankylässä ja Utsjoella
  • Muuta tähtitieteellistä aineistoa, kuten auringon ja kuun pimennykset, kuun ilmiöt sekä nousu- ja laskuajat Helsingissä, Oulussa ja Utsjoella, auringon etelässäolohetket Helsingissä, auringon liikkeet eläinradalla, aamu- ja iltahämärän sekä pimeyden kestoajat, kesäyön auringon ja auringottoman talvipäivän päivämäärät, planeettojen nousu- ja laskuajat Helsingissä, Oulussa ja Utsjoella, tietoja aurinkokunnan kappaleista, planeetoista ja kääpiöplaneetoista, kirkkaimmista tähdistä, tunnetuimmista tähdenlentoparvista ja planeettojen näkymisistä
  • Säätaulukkoja, joissa mm. tietoa aiempien vuosien keskimääräisistä lämpötiloista ja sademääristä, meren ja järvien pintavesien lämpötiloista ja lumensyvyyksistä eri paikkakunnilla
  • Ortodoksisen kirkon juhlat sekä juutalaisen ja islamilaisen kalenterin merkkipäivät
  • Liputuspäivät Suomessa ja tulevien vuosien tärkeät kalenteripäivät
  • Kalenterivuoden markkina- ja toripäivät Suomessa
  • Tietoa edellisen vuoden suosituimmista etunimistä, aakkosellisen nimipäivälistan ja ajankohtaisen teema-artikkelin
  • Ohjeet vaaratilanteissa

Almanakan vaiheet

Suomalaisen almanakan juuret ovat Saksassa, jossa kirjapainotaito kehitettiin 1400-luvulla. Ensimmäinen tunnettu almanakka on vuodelta 1448, ja se on painettu Gutenbergin kirjapainossa. Almanakalla tarkoitetaan tietylle vuodelle laadittua kalenteria, joka sisältää yleensä myös tietoa taivaankappaleiden liikkeistä, kuten auringon ja kuun nousu- ja laskuajoista, sekä muuta ajankohtaistietoa.

Suomessa oli jo vuonna 1488 painettu Turun hiippakunnan messukirja Missale Aboense, jossa oli suomalaisiin oloihin sovellettu pyhimyskalenteri. Samoin Mikael Agricolan Rukouskirjassa vuodelta 1544 oli kalendaario-osa, jossa mainittiin myös auringon nousu- ja laskuajat sekä päivän pituudet. Näitä kalentereita ei kuitenkaan ollut laskettu millekään tietylle vuodelle.

Varsinaisia almanakkoja on Suomen kansalle julkaistu 1600-luvulta lähtien. Almanakan tekijät ovat perinteisesti olleet suomalaisia tähtitieteilijöitä ja matematiikan professoreita.

1608 Sigfridus Aronus Forsiuksen almanakka. Ensimmäinen suomalainen almanakka, ilmestyi Tukholmassa ruotsin kielellä. Helsinkiläissyntyinen tähtitieteilijä Forsius sai kuninkaalta erioikeuden julkaista almanakkoja Ruotsin valtakunnassa. Vuosina 1608-1623 hän julkaisi 12 almanakkaa. Ne olivat ensimmäiset Suomi-Ruotsia varten valmistuneet almanakat.

1650 Suomessa ilmestyi ensimmäinen almanakka Forsiuksen almanakkojen jälkeen. Tämän jälkeen almanakkoja julkaistiin maassamme lähes joka vuodelle.

1705 Laurentius Tammelinin Almanach eli Ajan-Lucu. Ensimmäinen suomenkielinen almanakka, ilmestyi Turussa. Tammelin julkaisi almanakkoja vuosina 1700-1725. Vuonna 1713 alkoi isoviha, ja almanakkojen julkaisemiseen tuli kolmen vuoden tauko. Vuosina 1717-1725 almanakat olivat pelkästään ruotsinkielisiä.

1726 Suomenkielisten almanakkojen laatijaksi tuli Nicolaus Hasselbom. 1729-1730 almanakat julkaisi poikkeuksellisesti ruotsalainen fyysikko Andreas Celsius.

1749–1809 Ruotsin kuninkaallisella tiedeakatemialla oli yksinoikeus almanakkojen julkaisemiseen. Suomenkieliset almanakat painettiin Ruotsissa.

1810 Turun Akatemia sai yksinoikeuden julkaista almanakkoja suomen ja ruotsin kielellä Suomen suuriruhtinaskunnassa.

1811 Turun Akatemia julkaisi ensimmäisen Valtiokalenterin (Statskalender). Kalenteri ilmestyi aluksi ruotsinkielisenä, vuodesta 1869 myös suomenkielisenä.

1828 Almanakkaerioikeus siirtyi Turun palon jälkeen Helsingin yliopistolle (Keisarilliselle Aleksanterin-Yliopistolle Suomessa). Helsingin yliopisto vuokrasi sen eteenpäin eri kirjapainoille. Almanakkavalikoima alkoi monipuolistua. Vuodesta 1888 almanakkaerioikeus oli Weilin+Göösillä lähes sadan vuoden ajan.

1917 Suomi itsenäistyi. Almanakkaerioikeus säilyi Helsingin yliopistolla.

1995 Suomi liittyi Euroopan Unioniin. Almanakkaerioikeus päättyi.

1996 Perinteinen Almanakka muuttui Yliopiston almanakaksi. Yliopiston nimipäiväalmanakka alkoi ilmestyä.

Lisätietoja:

Heikki Oja, Aikakirja 2013. Yliopiston almanakkatoimisto 2013.

Login Form