Vuosisadan almanakat ovat nyt verkossa

Haluaisitko nähdä oman syntymäkuukautesi almanakka-aukeaman? Tai tarkistaa jonkin vanhan tapahtuman viikonpäivän? Helsingin yliopiston almanakkatoimisto on nyt sijoittanut internetsivuilleen koko 1900-luvun almanakat. Almanakat löytyvät osoitteesta http://almanakka.helsinki.fi/arkisto/.

"Meille soitellaan jatkuvasti ja kysellään menneiden vuosien viikonpäiviä", kerrotaan Yliopiston almanakkatoimistosta. "Tavallisimmin soittaja haluaa saada selville oman tai lapsensa syntymäpäivän. Myös historiantutkijat tarkistelevat menneitä viikonpäiviä."

Almanakkatoimistossa on skannattu vanhoista Yliopiston almanakoista kaikki kuukausiaukeamat. Skannaus aloitettiin uusimmista allakoista, ja nyt on päästy 1900-luvun alkuun asti.

"Tarkoitus on jatkaa skannausta taaksepäin, kunnes saamme verkkoon kaikki Suomessa julkaistut almanakat", kerrotaan almanakkatoimistosta. Yliopiston almanakalla on pitkä historia, sillä ensimmäinen suomenkielinen almanakka tehtiin vuodelle 1705 ja ensimmäinen ruotsinkielinen vuodelle 1608.

"Tähän asti olemme selvinneet omalla arkistollamme, jossa ovat yliopiston tähtitieteen laitoksella säilytetyt allakat. Jatkossa joudumme turvautumaan myös Yliopiston kirjastoon, jossa on kopiot kaikista tiedossa olevista almanakoista."

Jo 1900-luvun allakoita selaamalla näkee aimo annoksen Suomen historiaa. 1900-luvun alkuvuosien almanakat on julkaistu Venäjän vallan aikaan, ja niihin on merkittynä esimerkiksi tsaariperheen juhlapäiviä. Itsenäistymisen jälkeen juhlapäivälista uudistui kokonaan, samoin nimipäivissä tapahtui suuria muutoksia. Vuoteen 1935 asti almanakassa käytettiin hankalampilukuista fraktuurakirjasinta, mutta vuodesta 1936 alkaen teksti muuttui nykyaikaisemmaksi.

Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, puh. (09) 1912 2942, sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.