Minna Canth sai oman liputuspäivän

Helsingin yliopisto on tehnyt päätöksen, että Minna Canthin päivä 19.3. merkitään vuodesta 2007 alkaen kalentereihin liputuspäiväksi.

Esitys uudesta liputuspäivästä tuli sisäasiainministeriöltä, joka on jo kolmena vuonna määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan maaliskuun 19. päivänä Minna Canthin syntymäpäivän ja tasa-arvon kunniaksi. Koska liputuksesta oli saatu myönteistä palautetta, sisäministeriö teki Helsingin yliopiston almanakkatoimistolle ehdotuksen, että päivä merkittäisiin kalentereihin.

Almanakkatoimiston mielestä Minna Canthin päivä sopii hyvin almanakan muiden merkkipäivien joukkoon. Almanakkatoimisto oli yhteydessä myös Suomalaisuuden liittoon, joka huolehtii suomalaisesta liputuskäytännöstä. Suomalaisuuden liitolla ei ollut mitään Minna Canthin päivän merkitsemistä vastaan.

Niinpä Helsingin yliopiston rehtori allekirjoitti päätöksen, että Minna Canthin päivä merkitään liputuspäiväksi yliopiston almanakkaan vuosikerrasta 2007 alkaen.

Uuden liputuspäivän virallisena nimenä on Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen suosituksen mukaan päivän ruotsinkielinen nimi on Minna Canth-dagen, jämställdhetsdagen.

Sisäasiainministeriö, neuvotteleva virkamies Ismo Atosuo, puh. (09) 16042816, sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.