Yliopiston almanakka on vuoden myydyin tietoteos

Jos perinteinen keltakantinen Yliopiston almanakka laskettaisiin tietokirjaksi, se olisi vuosittain myyntitilastojen kärjessä yli sadantuhannen kappaleen levikillään.

Suomen Kustannusyhdistys kirjasi viime talvena edellisvuoden myydyimmät tietokirjat. Ensimmäisenä oli vuoden 2007 Otavan Sääpäiväkirja 97300 kappaleen myynnillä ja toisena Sanoma Magazinesin Guinness World Records 2007, jota myytiin 57100 kappaletta, hivenen enemmän kuin kolmanneksi tullutta kestosuosikkia, Otavan Mitä-Missä-Milloin-kirjaa.

Suomen perinteikkäin kalenteri, Yliopiston almanakka, päihitti myyntimäärissä kaikki kirjasuosikit. Almanakan kustantajan Ajaston mukaan vuoden 2007 kalenteria myytiin reilusti yli 120 000 kappaletta.

Vuoden 2008 Yliopiston almanakka on juuri tullut kauppoihin entistä tukevampana. Almanakan lisäsivuille on sijoitettu uusia taulukoita esimerkiksi aurinkokunnastamme. Kahdeksan suuren planeetan ohella luetellaan kolme kääpiöplaneettaa, Ceres, Eris ja Pluto, joista viimeksi mainittu "plutottiin" vuosi sitten pois planeettojen joukosta. ("Plutoaminen" valittiin viime talvena Yhdysvalloissa vuoden uudissanaksi, joka tarkoittaa arvon alentamista tai jalustalta pudottamista.)

Yliopiston almanakkaan saatiin oma sivu myös sääennätyksistä. Listasta löytyy esimerkiksi alin Suomessa mitattu lämpötila (-51,5 astetta Kittilän Pokassa tammikuussa 1999) tai matalin maapallolla mitattu ilmanpaine (870 millibaaria Tyynellämerellä taifuuni Tipin pyörteessä lokakuussa 1979).

Yliopiston almanakalla on jälleen juhlavuosi. Pari vuotta sitten tuli täyteen kolmesataa vuotta ensimmäisen suomenkielisen vuosikerran julkaisemisesta, ja nyt on kulunut peräti neljäsataa vuotta ensimmäisestä Suomessa tehdystä almanakasta.

Sigfridus Aronus Forsius -niminen helsinkiläinen tähtitieteilijä julkaisi vuodelle 1608 ruotsinkielisen almanakan. Juhlavuoden kunniaksi Forsiuksen 64-sivuinen almanakka on skannattu verkkoon kaikkien luettavaksi Yliopiston almanakkatoimiston sivulle http://almanakka.helsinki.fi.

Lisätietoja: Yliopiston almanakkatoimisto, puh. (09) 1912 2942, sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.