Uudet kalenterit, uudet nimet

Uusi kalenterivuosikerta 2010 on tullut kauppoihin, ja kaikissa kalentereissa käytetään nyt uudistettua nimipäiväluetteloa. Uudet nimet julkistettiin vuosi sitten, ja nyt ne ovat allakoissa kaikkien luettavissa.

Uusista allakkanimistä suosituin on tyttöjen puolella Peppi ja poikien puolella Lenni. Tämä käy ilmi vastailmestyneestä Yliopiston almanakasta 2010, jossa on julkaistu Top 50 -tilastot viime vuoden suosikkinimistä.

Aivan kärkeen Peppi ja Lenni eivät yllä, vaan tilastoissa jylläävät vanhat ja vakiintuneet allakkanimet. Tyttöjen puolella kolmen kärki on Emma, Ella ja Venla ja poikien puolella Onni, Eetu ja Veeti.

Yliopiston almanakassa on nykyään entistä enemmän nimipäiväasiaa, koska erillinen Yliopiston nimipäiväalmanakka siirtyi vuosi sitten pelkäksi verkkojulkaisuksi.

Yliopiston uusi nimipäiväasiantuntija dosentti Minna Saarelma kertoo Yliopiston almanakassa kalevalaisista nimistä. Suomalaisissa kalentereissa on lähes neljäkymmentä nimeä, jotka ovat peräisin Kalevalasta. Vanhin niistä on Aino, joka otettiin allakkaan jo 120 vuotta sitten. Se on samalla niistä suosituin, sillä se on vuoden 2008 tyttöjen Top 50 -listalla kuudentena.

Almanakan nimipäivälistoja uusitaan nykyään viiden vuoden välein. Seuraava uudistus on vuonna 2015.

Suomalaiset nimet:

Suomenruotsalaiset nimet: