logo

Julkaisut | Publikationer | Publications

Vuodelle 2013 julkaistiin yli 14 miljoonaa kalenteria

Vuodelle 2013 julkaistujen kalenterien kokonaismäärä ylitti jälleen 14 miljoonan rajan. Tieto kalenterien määrästä perustuu Helsingin yliopiston almanakkatoimiston kalenterikustantajilta saamiin painosmääräilmoituksiin. Kuluvalle vuodelle julkaistujen kalenterien joukossa on niin tasku- ja pöytäkalentereita kuin erilaisia kuvakalentereita ja esimerkiksi hiirimattokalentereita.

"Tasku- ja pöytäkalentereiden painosmäärät ovat viime vuosina pienentyneet, mikä johtuu sähköisten kalenterien yleistymisestä. Erilaiset kuvakalenterit ovat sen sijaan pitäneet yllättävän hyvin pintansa", almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Kalenterikustantajien kenttä on Suomessa kirjava. Alan suurimpia toimijoita edustavat mm. Ajasto Paperproducts Oy, Kustannusosakeyhtiö Otava Oy, Time/system Finland Oy sekä CC Kalenteripalvelu Oy. Kalentereita kustantavat myös muiden alojen yritykset sekä lukuisat yhdistykset, urheiluseurat, oppilaitokset, kunnat ja seurakunnat. Lisäksi monet sanoma- ja aikakauslehdet julkaisevat omia vuosikalentereita, samoin kuin esimerkiksi apteekit. Suuret vientiyritykset julkaisevat kalentereita myös ulkomaisille asiakkailleen.

Almanakkatoimiston laskelmien mukaan noin 12 miljoonaa tämän vuoden 14 miljoonasta kalenterista sisältää myös nimipäivät.

"Tämä kertoo siitä, että nimipäiväperinne on suomalaisille tärkeä. Ihmiset haluavat, että kalentereista löytyvät myös nimipäivätiedot. Monet eivät muunlaista kalenteria huolisikaan", Saarelma-Paukkala toteaa.

Helsingin yliopistolla on tekijänoikeus maamme nimipäiväluetteloihin. Nimipäiväoikeuksien lisäksi yliopiston almanakkatoimisto myy kalenterikustantajille erilaisia kalenteritietoja, valmiita kalenteripohjia sekä muita kalenteripalveluja.

Lisätietoja: Minna Saarelma-Paukkala, Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, p. 040 553 1864, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Login Form