Suomenruotsalainen nimipäiväkalenteri uusissa käsissä

Suomenruotsalaisesta kalenterinimistöstä yli kahdenkymmenen vuoden ajan vastannut professori emerita Marianne Blomqvist jättää tehtävänsä, ja vastuu nimipäivistä siirtyy nyt filosofian tohtori Leila Mattfolkille.

Leila Mattfolk työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa Helsingissä ruotsinkielisen nimistön huoltajana. Hän antaa lausuntoja ja suosituksia kansalaisille, tiedotusvälineiden edustajille ja viranomaisille kysymyksissä, jotka koskevat niin paikannimiä, henkilönnimiä kuin muunkinlaisia nimiä.

"Nimien tulee noudattaa perinteitä ja oikeinkirjoitussääntöjä eivätkä ne saa olla lainvastaisia", Mattfolk kertoo.

Leila Mattfolk toimii suomenruotsalaisen nimistön asiantuntijana myös oikeusministeriön nimilautakunnassa, joka antaa viranomaisille lausuntoja suku- ja etunimiä koskevissa asioissa. Nyt hän pääsee suunnittelemaan myös suomenruotsalaista almanakkanimistöä. Vuoden 2015 nimipäiväuudistus on jo tehty, mutta seuraava on vuorossa vuonna 2020.

"On jännittävää ja kiintoisaa päästä jatkamaan sitä tärkeää työtä, jota Marianne Blomqvist on tehnyt suomenruotsalaisen nimistön hyväksi. Samalla se on hyvin vastuullinen tehtävä", Mattfolk toteaa.

Leila Mattfolk on kotoisin Närpiöstä ja asuu Sipoossa miehensä ja Hedda-tyttärensä kanssa. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 2011 Helsingin yliopistossa. Hänen väitöskirjansa käsitteli suomenruotsalaisten asennoitumista englannin kielen vaikutukseen nykypuhekielessä.

LeilaMattfolk low

Lataa kuva: 1652 x 2272 px283 x 412 px