Veeti ja Aada nopeassa nousussa

Helsingin yliopistossa kerätään jo tietoja seuraavaa nimipäiväuudistusta varten, joka tehdään vuoden 2005 alussa. Nimistöntutkijat pitävät silmällä varsinkin nopeasti yleistyviä uusia nimiä, joista voivat löytyä seuraavat kalenterinimet.

Vastailmestyneessä Yliopiston nimipäiväalmanakassa 2002 on useita tilastoja viime aikojen nimisuosikeista. Vuodelta 2000 on laskettu sata suosituinta ensimmäistä ja jälkimmäistä etunimeä sekä tyttöjen että poikien osalta. Top 1000 -listassa on kirjattu tuhat suosituinta miehennimeä koko 1900-luvulta.

Suomenkielistä nimipäiväluetteloa pitää ajan tasalla professori Eero Kiviniemi suomen kielen laitokselta ja suomenruotsalaista professori Marianne Blomqvist pohjoismaisten kielten ja pohjoismaisen kirjallisuuden laitokselta.

Kärkinimet pitivät pintansa

Vuoden 2000 suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat samat kuin edellisvuonna, Jenna ja Aleksi. Tyttöjen puolella Laura oli noussut toiseksi ja Veera kolmanneksi.

Poikien nimissä Ville oli edelleen toisena, ja kolmanneksi oli noussut Jere.

Nopein nousija tyttöjen nimissä oli Aada, joka oli hypähtänyt peräti 63 sijaa viimevuotista ylemmäs. Se on siis nyt selvästi Ada-asua suositumpi. Muita nousijoita olivat Olivia, Minttu ja Janette.

Poikien puolella nopeimmat etenijät olivat Veeti, Nuutti, Jasper ja Elmeri. Selvässä nousussa ovat olleet myös sellaiset nimet kuin Jami ja Iiro.

Lähes kaikki näistä nousijoista ovat jo kalenterissa, mutta uusiakin nimiä tulee kalenteriin seuraavassa tarkistuksessa, joka tapahtuu vuoden 2005 alussa”, toteaa professori Kiviniemi.

Suomenruotsalaisissa nimissä saatiin uudet kärkinimet. Tytöistä Wilma teki huiman hypyn 20. sijalta ykköseksi. Se sai rinnalleen Emman, ja kolmanneksi tuli Ida.

Poikien puolella Emil nousi kärkeen, ja seuraavaksi suosituimmat olivat Robin ja Anton.

Miesten tuhat suosituinta

Ylipiston nimipäiväalmanakassa julkaistiin vuosi sitten 1900-luvun tuhannen suosituimman naisennimen lista, ja nyt olivat vuorossa miehennimet. Miesten kärjessä olivat Juhani, Olavi, Johannes, Antero, Tapani, Kalevi, Tapio ja Matti, joille kaikille löytyi 1900-luvulta yli 100 000 kantajaa.

Koska nykyisissä almanakoissa on alle 400 miehennimeä, on Top 1000 -listalla yli 600 nimeä almanakan ulkopuolelta. Näissä harvinaisemmissa nimissä on mukana kansainvälisiä nimiä, kuten vanhahtavat Hilding, Leander tai raamattullinen Mooses, ja 1900-luvun alkupuolen suomalaisia nimiä, kuten Kotivalo, Hiskias tai Villehard.

Uudempia suoria lainoja ovat esimerkiksi Jimmy, Roy tai Kevin. Osa harvinaisemmista omakielisistä nimistä on hyvin kuvauksellisia, kuten Aate, Varma, Ilo tai Raikas. Osa on muistakin yhteyksistä tuttuja, kuten Sampo, tai vieraiden nimien käännöksiä, kuten Valio.

Professori Kiviniemi korostaa, että tärkeimmäksi edellytykseksi nimen hyväksymiselle nimipäiväluetteloon on katsottava nimen yleisyys. Nykyään mukaanpääsyn yleisyysraja on noin tuhat kantajaa.

Suomenruotsalaisissa nimissä yleisyysrajat ovat paljon alemmat, koska nimiä annetaan paljon vähemmän kuin suomalaisia.

Ruotsi sai uuden nimilistan

Professori Marianne Blomqvist kertoo Yliopiston nimipäiväalmanakassa, että Ruotsissa on tämän vuoden alussa otettu käyttöön uusi nimipäiväluettelo. Ruotsissa vallitsi lähes kolmenkymmenen vuoden ajan sekava tilanne, kun eri kalenterinjulkaisijat käyttivät erilaisia nimilistoja.

Pari vuotta sitten asetettiin Ruotsissa laaja neuvottelukunta, joka laati uuden, yhtenäisen nimiluettelon. Siinä on ruotsalaiseen tapaan nyt kaksi nimeä kullakin päivällä. Uusi lista otettiin käyttöön vuoden 2001 alussa kaikissa ruotsalaisissa kalentereissa.

Noin kolme neljäsosaa ruotsalaisen listan nimistä on mukana myös suomenruotsalaisessa listassa, usein samana päivänä. Mutta neljäsosa ruotsalaisista nimistä on sellaisia, jotka ovat Suomessa harvinaisempia eivätkä ole päässeet mukaan meikäläiseen listaan.

Professori Blomqvist toteaa, että ruotsalainen lista pidetään toki mielessä, kun Suomen listaa uusitaan, mutta päätökset tehdään silti ensisijaisesti Suomessa annettujen nimien yleisyyden mukaan.

Suosituimmat ensimmäiset etunimet vuonna 2000

Tytöt: