Nimipäiväluettelot uudistuvat vuoden 2005 alussa

Moona ja Veeti pääsevät allakkaan

Suomalaisten kalentereiden nimipäiväluettelot täydentyvät jälleen vuonna 2005. Suomenkieliseen kalenteriin tulee neljätoista uutta nimeä ja ruotsinkieliseen kaksikymmentäviisi. Helsingin yliopisto julkisti uudet nimet torstaina.

Edellisen kerran nimipäiviä tarkistettiin viisi vuotta sitten, mutta sen jälkeen nimien suosio on taas muuttunut.

Suomenkieliseen nimilistaan tulee vuoden 2005 kalentereissa kahdenlaisia muutoksia, kertoo professori Eero Kiviniemi Helsingin yliopistosta.

"Ensinnäkin mukaan otetaan neljätoista uutta nimeä. Määrä ei ole yhtä suuri kuin edellisissä uudistuksissa, koska nimilista on viime tarkistusten jälkeen ollut aiempaa ajantasaisempi", toteaa Kiviniemi.

"Nyt on otettu mukaan lähes yksinomaan sellaisia uusia nimiä, joita Suomen kansa on nimivalinnoillaan nostanut suosioon. Mukaan päässeistä on eniten haltijoita nimillä Nina, Eerik, Alisa, Eeli ja Veeti."

Toinen muutos koskee nimien järjestystä eri päivillä; se on vaihtunut lähes sadan päivän kohdalla. Samalla päivällä olevien nimien keskinäinen suosio on vuosikymmenien kuluessa muuttunut, ja uusi järjestys kuvaa paremmin nykytilannetta.

Uudet nimet ja perustelut niiden valintaan löytyvät Yliopiston nimipäiväalmanakasta 2004, joka on juuri ilmestynyt Helsingin yliopiston ja Otavan yhteistyönä.

Ruotsalaisessa listassa enemmän muutoksia

Suomenruotsalaiseen nimilistaan otetaan 25 uutta nimeä, mm. Bettina, Moa, Sofie, Hampus, Kevin ja Tim.

"Lisäksi viisi nimeä joutuu vaihtamaan päivää", kertoo professori Marianne Blomqvist. "Tämä johtuu lähinnä siitä, että Lukas-nimen suosio on taas kasvussa ja nimi haluttiin sijoittaa vanhalle paikalleen lokakuun 18. päivään."

Osa uusista nimistä, kuten Ingalill, Rosita ja Vivian, on pitkäaikaisia suosikkeja, jotka olisi voitu hyvin ottaa almanakkoihin jo 50 vuotta sitten, toteaa Marianne Blomqvist. Silloin ei kuitenkaan ollut tarkkoja nimitilastoja, joista olisi nähnyt, että näillä nimillä oli yhtä paljon kantajia kuin almanakkaan mukaanotetuilla nimillä.

Vuoden 2002 suosikit ovat Viivi ja Eetu

Uudessa Yliopiston nimipäiväalmanakassa on julkaistu myös listat viime vuoden suosituimmista etunimistä. Suomenkielisillä tyttöjen uudeksi kärkinimeksi on noussut Viivi, joka on kirinyt hivenen edelle toisesta suosikista Sarasta. Seuraavaksi suosituimmat tytönnimet ovat Nea ja Anni.

Professori Eero Kiviniemi arvelee, että Viivin suosiota on lisännyt kaksikin tekijää, sarjakuvasankari Viivi, joka seikkailee Wagner-sian kumppanina, ja urheilutoimittaja Viivi Avellan, joka on ulkonäkönsä ja olemuksensa puolesta saanut paljon julkista huomiota.

Poikien suosikkinimissä ei ole yhtä paljon muutoksia kuin tyttöjen, vaan Eetu ja Juho ovat pysyneet kärjessä ja seuraavina ovat Niko ja Jere.

Tämän hetken nopeimpia nousijoita ovat tyttöjen nimissä Viivin ohella Ada, Camilla ja Peppi ja poikien nimissä Daniel, Miska ja Otso.

Suomenruotsalaisissa nimissä uusiutuivat sekä tyttöjen että poikien kärkikolmikot. Tyttöjen suosikiksi nousi Ida ja seuraaviksi Julia ja Anna. Poikien puolella suosituimmat nimet ovat Emil, Rasmus ja Robin. Nopeassa nousussa ovat esimerkiksi Elsa ja Alice, Lukas ja Matias.

Vuoden 2005 nimiuudistus

Uudet suomalaiset nimet:
Alisa, Eeli, Eerik, Jimi, Janna, Miko, Moona, Neea, Netta, Nina, Oliver, Pihla, Veikka, Veeti

Uudet ruotsalaiset nimet:
Bernice, Bettina, Denise, Eirik, Emelie, Eugenia, Felicia, Fransiska, Hannes, Hampus, Ingalill, Katrina, Kevin, Lillemor, Lorentz, Lukas, Madeleine, Marie, Moa, Raul, Rosita, Sofie, Ted, Tim, Vivian

Päivää vaihtavat:
Diana, Saga, Vesta, Dennis, Ulrik