Netta ja Kasperi kovassa nousussa

Uudet nimipäivät ja uudet suosikkinimet

Vuoden 2005 kalenterit alkavat olla kaupoissa, ja kalentereissa on nyt uudet nimipäivät. Helsingin yliopisto päätti vuosi sitten, että suomalaiseen nimipäiväluetteloon tulee 14 uutta nimeä ja suomenruotsalaiseen 25. Yhtään nimeä ei tällä kerralla poistettu.

Vastailmestyneessä Yliopiston nimipäiväalmanakassa on katsaus kalenterinimistön kehitykseen koko suomalaisen almanakan ajalta. "Kun ensimmäinen suomenkielinen almanakka ilmestyi kolmesataa vuotta sitten, siihen oli merkitty noin 290 päivän kohdalle jokin nimi", kertoo professori Eero Kiviniemi, joka pitää yllä suomenkielistä nimiluetteloa. Nimistä kolme neljäsosaa viittasi katolisen ajan pyhimyksiin ja lopuista valtaosa Raamatun henkilöihin.

Kolmessasadassa vuodessa kalenterinimistö on uusiutunut perusteellisesti. Suomenkielisessä almanakassa on nyt 795 nimeä, ja naisten nimien osuus on vuodesta 1984 lähtien ollut suurempi kuin miesten. "Vuodelle 2005 saavat sekä naiset että miehet seitsemän uutta nimeä", sanoo Kiviniemi. Uusia nimiä saadaan nykyään sekä suomalaisesta nimiperinteestä että vieraista kielistä, monesti televisiosarjoista, kirjoista, suosikkiurheilijoilta ja poptähdiltä.

Suosikkinimet Ella ja Niko

Yliopiston nimipäiväalmanakassa on myös lopullinen lista vuoden 2003 suosituimmista etunimistä. Väestörekisterikeskus julkaisi alustavaa listaa jo vuoden alussa, eikä tällä kerralla tarkistuslaskenta tuonut muutosta kärkipaikoille. Tyttöjen yleisimmät ensimmäiset etunimet vuonna 2003 olivat Ella, Emma ja Anni. Kovassa nousussa ovat esimerkiksi Netta, Nella, Vilja ja Juulia, jotka ovat kiivenneet edellisvuodesta yli 30 sijaa korkeammalle. Poikien yleisimmät ensimmäiset etunimet vuonna 2003 olivat Niko, Eetu ja Juho. Nopeimmat nousijat sadan kärkinimen joukossa olivat Luka, Kasperi, Eeli ja Jonne.

Suomenruotsalaiset suosikit Emma ja Robin

Ruotsalaisten nimien puolella olivat vuoden 2003 suosikkinimet Emma, Emilia ja Ida sekä Robin, Emil ja William. Kovassa nousussa olivat tyttöjen nimissä esimerkiksi Jennifer, Tilde ja Tilda. Poikien nimissä olivat nopeita nousijoita esimerkiksi Tobias, Valter ja David.

"Almanakkojemme ensimmäinen nimilista julkaistiin vuoden 1608 ruotsinkielisessä almanakassa", kertoo professori Marianne Blomqvist, joka pitää yllä suomenruotsalaista nimiluetteloa. Silloinen allakantekijä Sigrfid Forsius yritti tuoda almanakkaan kansanomaisia muotoja vanhoista nimistä, mutta joutui seuraavissa almanakoissaan palaamaan taas perinteisiin latinalaisiin nimiin.

Monet Forsiuksen almanakan nimistä ovat edelleen jäljellä, vaikkakin nimien kieliasu on nykyään toisenlainen. "Vuodelle 2005 otettiin suomenruotsalaiseen almanakkaan 16 uutta naisennimeä ja 9 uutta miehennimeä", kertoo Blomqvist.

Saamelaisten suosikit Jere ja Sunna

Yliopiston nimipäiväalmanakassa on vuodesta 1997 lähtien ollut mukana saamelainen nimiluettelo. "Saamenkielisten nimien käyttö on yleistynyt 2000-luvun alussa", kertoo saamelaiskäräjien kielenkääntäjä Ánne Nuorgam. Väestötietojärjestelmässä on vuodesta 1990 alkaen voinut käyttää saamenkielen erikoiskirjaimia.

Vuosina 1990-2002 merkittiin saamenkieli äidinkieleksi 239:lle syntyneelle lapselle. Suosituimmat ensimmäiset etunimet pojilla olivat Jere, Áilu, Johan ja Matias ja tytöillä Sunna, Inka, Laura ja Maria.

Helsingin yliopiston lista suosituimmista ensimmäisistä etunimistä vuonna 2003

Lähde: Yliopiston
nimipäiväalmanakka 2005/
Väestörekisterikeskus