Helmi ja Onni taas muodissa

Omakielisten etunimien suosio kääntyi nousuun

Suomalaiset nimistöntutkijat ovat ilahtuneita siitä, että supisuomalaisten nimien suosio on kääntynyt uudelleen nousuun. Vieraskielisten ja kansainvälisten nimien suosio kasvoi näkyvästi etenkin 1900-luvun lopulla, mutta parin viime vuoden aikana suunta on muuttunut.

Omakielisten nimien kulta-aikaa oli 1900-luvun alkupuoli, jolloin kolmasosa lapsista sai puhtaasti suomalaisen nimen, kertoo professori Eero Kiviniemi vastailmestyneessä Yliopiston nimipäiväalmanakassa. Sittemmin tällaisten nimien suosio väheni tasaisesti, ja vuosisadan lopulle tultaessa omakielisen nimen sai enää yksi lapsi kymmenestä.

Mutta vuosituhannen vaihteessa tapahtui muutos. Poikien omakieliset nimet ovat olleet hiljaisessa nousussa nyt jo pari vuotta ja tyttöjen nimissäkin nousu on alkamassa.

Kiviniemen mukaan Helmin ja Onnin ohella yleistyviä suomalaisnimiä ovat tytöillä mm. Pinja, Saana, Kerttu ja Pihla, pojilla taas Toivo, Armas, Veli, Otso ja Oiva.

Vuoden 2004 suosikkinimet olivat Emma ja Eetu

Yliopiston nimipäiväalmanakassa on julkaistu myös viime vuoden lopulliset suosikkinimitilastot; Väestörekisterikeskus julkaisi omia tilastojaan jo vuoden alkupuolella.

Suomenkielisten tyttöjen kolme suosituinta nimeä vuonna 2004 olivat Emma, Ella ja Siiri, poikien taas Eetu, Aleksi ja Veeti.

Suhteellisesti nopeimmin ovat tyttöjen Top100-listalla nousseet Nella, Neea, Fanni ja Minea, poikien puolella taas Luukas, Kaapo, Eino, Eeli ja Eelis.

Professori Eero Kiviniemi toteaa, että tilastojen perusteella kärkinimien suosio on edelleen tasoittunut ja toisaalta vuoden aikana annettujen erilaisten nimien lukumäärä on lisääntynyt. Ihmiset haluavat lapsilleen yhä yksilöllisempiä nimiä.

Suomenruotsalaiset suosikit olivat Emma ja Emil

Ruotsinkielisten lapsien nimissä tyttöjen kolme kärkinimeä ovat Emma, Ida ja Ellen ja poikien Emil, Anton ja Lucas. Muutokset edellisvuodesta olivat pieniä. Nopeimpia nousijoita ovat tyttöjen puolella Minea, Ada, Melinda ja Celina ja poikien puolella Walter, Aron, Albin, Leo ja Vincent.

Professori Marianne Blomqvist toteaa, että etunimissä on jo 10-15 vuoden ajan näkynyt selvä trendi, että sadan vuoden takaiset nimet ovat jälleen muodissa. Suosioon nousseista nimistä moni on peräisin Raamatusta, kuten Sara, Rebecca/Rebecka ja ennen kaikkea poikien nimet Lucas/Lukas, Elias, Daniel, Benjamin, Isak ja Joel.

Suomenruotsalaisissa nimitilastoissa näkyy myös lastenkirjojen suuri vaikutus. Jos esimerkiksi Astrid Lindgren olisi antanut Vaahteramäen Eemelille ja hänen sisarelleen Iidalle jotkut toiset nimet, voisivat suosittujen etunimien listat olla aivan toisenlaiset.

Helsingin yliopiston lista suosituimmista ensimmäisistä etunimistä vuonna 2004

Tytöt: Emma, Ella, Siiri, Iida, Venla, Sara, Aino, Oona, Nea, Anni

Pojat: Eetu, Aleksi, Veeti, Niko, Joona, Juho, Arttu, Leevi, Matias, Lauri

Suomenruotsalaiset tytöt: Emma, Ida, Ellen, Julia, Fanny, Emilia, Sofia, Anna, Elin, Matilda