Milloin Meijalla on nimipäivä?

Lapsille halutaan yhä yksilöllisempiä nimiä

Kun pikkuinen Meija Eliina kastettiin, hänen ensimmäistä nimeään ei ollut saanut samasta vuosiluokasta vielä kukaan muu. Meija on mukana yhä kasvavassa ryhmässä suomalaislapsia, joilla on harvinainen nimi - eikä omaa nimipäivää almanakassa.

"Nuorimpien ikäluokkien etunimet ovat muuttumassa yhä yksilöllisemmiksi", toteaa professori Eero Kiviniemi, joka ylläpitää suomalaista nimipäiväluetteloa Helsingin yliopistossa.

Vuosittain syntyy nykyään noin 50 000 lasta, ja näistä peräti 2400 saa sellaisen nimen, jota ei ole kellään muulla samana vuonna syntyneellä.

Mistä löytyy nimipäivä

Ainutkertaisten nimien yleistyminen merkitsee samalla sitä, että yhä useamman lapsen nimi puuttuu almanakasta. Meija vietti ensimmäistä nimipäiväänsä heinäkuun alussa Maijan päivänä, mutta kaikilla nimillä ei päivän valinta ole yhtä helppoa.

"Harvinaisten nimien määrä on niin suuri, että valtaosa niistä ei tule koskaan sopimaan kalenteriin. Nimipäiväkalenterin tarkistuksissa mukaan voidaan ottaa vain riittävästi yleistyneet nimet", muistuttaa Eero Kiviniemi.

Niinpä vanhempien on hyvä nimeä valitessaan miettiä valmiiksi myös se päivä, jolloin nimeä voidaan juhlia.

Uusista nimistä muotinimiksi

Uudet nimet voivat ajastaan yleistyä muotinimiksi, muistuttaa professori Marianne Blomqvist, joka pitää yllä suomenruotsalaista nimilistaa. Hän mainitsee esimerkkeinä suomenruotsalaiset nimet Kevin, Robin, Jessica ja Ronja.

"Muutamat uudet nimet osoittavat jo merkkejä, että ne voivat tulevaisuudessa nousta muotiin. Tällaisia ovat Liam, Vincent, Alvin, Minea, Tilde ja Tindra", kertoo Marianne Blomqvist.

Vuoden 2005 suosikit

Kiviniemi ja Blomqvist pohtivat nimenvalintaa vastailmestyneessä Yliopiston nimipäiväalmanakassa. Almanakassa on julkaistu myös listat viime vuoden suosituimmista etunimistä Suomessa.

Tyttöjen nimissä ensimmäisinä ovat Emma, Ella ja Siiri, ja nopeimpia nousijoita sadan suosituimman nimen listalla ovat Janna, Minea ja Moona.

Poikien puolella kärjessä ovat Veeti, Eetu ja Aleksi, ja nopeimpia nousijoita ovat Jonne, Lenni ja Eelis.

Suomenruotsalaisissa etunimissä suosikkipaikoilla ovat tytöillä Emma, Ida ja Emilia ja pojilla Emil, Oliver ja Rasmus.

Vanhemmat suosikit uudelleen muodissa

Yliopiston nimipäiväalmanakassa on myös vanhempia suosikkilistoja viidenkymmenen ja sadan vuoden takaa.

Listoja lukiessa huomaa, miten vuosien 1900-09 suosikkinimet ovat jälleen tulleet muotiin kaikkein pienimpien tyttöjen ja poikien nimistössä. Päiväkotien pihalla kirmailee jälleen Iidaa ja Aadaa, Ainoa ja Helmiä, Onnia ja Juhoa.

Monet 1950-luvun nimet ovat taas pysyneet suomalaisten kestosuosikkeina yli puolen vuosisadan ajan.

Suosikkinimet 2005

Tytöt: Emma, Ella, Siiri, Anni, Aino, Sara, Venla, Aada, Emilia, Iida
Pojat: Veeti, Eetu, Aleksi, Joona, Juho, Lauri, Elias, Arttu, Leevi, Matias

Suosikkinimet 1950-59

Tytöt: Pirjo, Tuula, Riitta, Marja, Arja, Eija, Leena, Sirpa, Ritva, Merja
Pojat: Kari, Markku, Hannu, Matti, Seppo, Timo, Pekka, Jukka, Jorma, Juha

Suosikkinimet 1900-09

Tytöt: Anna, Martta, Hilja, Aino, Tyyne, Helmi, Aili, Hilma, Lempi, Elsa
Pojat: Eino, Väinö, Toivo, Lauri, Yrjö, Juho, Kalle, Vilho, Matti, Paavo

Lähde: Yliopiston nimipäiväalmanakka / Eero Kiviniemi

Professori Marianne Blomqvist, Helsingin yliopisto, puh. (09) 633 850, matkapuh. 040 516 5459, sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.