Virsikirjojen unohdettuja kalentereita on nyt verkossa

Nykyisille virsikirjan käyttäjille voi olla yllätys, että entisinä vuosisatoina virsikirjan alussa oli aina kalenteriosuus. Sieltä saattoi kirkon penkissä tavailla pyhimysten nimiä, jos papin saarna tuntui liian pitkältä.

Virsikirjojen kalenteriosuuksia on nyt saatu nähtäväksi verkkoon Helsingin yliopiston almanakkatoimiston sivuille (http://almanakka.helsinki.fi). Verkossa on kalenteriosuus ensimmäisistä virsikirjoista 1600-luvun alusta aina viimeiseen virsikirjaan, jossa kalenteri oli mukana, eli vuoteen 1888.

Vanhoina vuosisatoina maassamme ilmestyi vain kahdenlaisia kalentereita , kertoo professori Heikki Oja yliopiston almanakkatoimistosta. Virsikirjoissa oli omat kalenterit, ja sitten kullekin vuodelle ilmestyi almanakka, sama tuttu kansanalmanakka joka nykyään ilmestyy Yliopiston almanakan nimellä.

Almanakka-arkistoon sijoitettiin samalla nimilistat kaikista nimistä, joita maamme almanakoissa ja kalentereissa on esiintynyt. Aikaisemmin oli kerätty nimilistat suomen- ja ruotsinkielisistä almanakoista 1700-luvulta nykypäivään. Nyt saatiin listat myös virsikirjojen kalentereista ja messukirjoista 1200-luvulta alkaen , kertoo Oja.

Vanhoista kalentereista on löytynyt jännittäviä nimiä, joita kaikkia ei tunneta edes nykyajan nimikirjoissa. Sieltä löytyy varmasti harvinainen nimi lapselle , Oja naurahtaa. Ja jokaisella nimellä on valmiina nimipäivä, jota usein uusille nimille on vaikea löytää.

Nimiaineiston pohjalta on tänä syksynä ilmestynyt myös yleistajuinen kirja Suomen kansan pyhimyskalenteri Kirjapajan kustantamana.

Lisätietoja: Helsingin yliopiston almanakkatoimisto,