logo

Julkaisut | Publikationer | Publications

Eläimet saivat uudet nimipäiväluettelot

Eläinten nimipäivälistat on uudistettu. Kissoilla, koirilla ja hevosilla on nyt entistä ajantasaisemmat nimipäiväkalenterit. Alkuperäiset eläinten nimipäivälistat laati professori Marianne Blomqvist 1990-luvulla. Niiden pohjalta dosentti Minna Saarelma-Paukkala uudisti listat vastaamaan nykyajan lemmikkieläinten nimimuotia.

Blomqvist ja Saarelma-Paukkala ovat Helsingin yliopiston nimitutkijoita, jotka vastaavat myös ihmisten nimipäiväluetteloista. Tutkijat kertovat vastailmestyneessä Yliopiston almanakassa nimilistojen taustasta. Lemmikkieläimillemme on tyypillistä, että eri eläinlajeille annetaan hieman erilaisia nimiä , kertoo dosentti Minna Saarelma-Paukkala. Koirien nimipäivälistaan tulivat uusina niminä esimerkiksi Karkki ja Smurffi, kissojen listan uutuuksina olivat mm. Marakatti ja Piipero, ja hevosten lista sai lisäyksiksi esimerkiksi nimet Urvelo ja Nixon.

Professori Marianne Blomqvist kertoo artikkelissaan suomenruotsalaisista kissannimistä. Jo satusetä Topelius mainitsi 1800-luvulla Murre-kissan, ja nykyään kissoja on nimetty milloin äänen, värin tai käyttäytymisen mukaan tai ihmisten mukaan, Kurrista Greta Garboon. Molemmat nimitutkijat ovat tänä vuonna julkaisseet myös eläinten nimiä käsittelevän kirjan. Minna Saarelma-Paukkalan kirja on nimeltään "Koirien nimipäiväkirja Bella, Niksu vai Romeo?" ja Marianne Blomqvistin "Våra fyrfota vänner har också namn".

Lisätietoja: 
Dosentti Minna Saarelma-Paukkala, Helsingin yliopisto, 040 553 1864, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Professori Marianne Blomqvist, Helsingin yliopisto, 040 516 5459, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Login Form