Yliopiston almanakkatoimisto osallistuu itsenäisyyden juhlavuoteen

Vuonna 2017 itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Tämä näkyy monin tavoin myös Yliopiston almanakkatoimistossa.

Vuodesta 1996 lähtien ilmestyneestä Yliopiston nimipäiväalmanakasta on nyt julkaistu Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 erikoispainos.

"Erikoispainoksen julkaiseminen oli meille luonteva tapa juhlistaa Suomen satavuotiasta itsenäisyyttä. Erityisesti iloitsemme siitä, että valtioneuvoston kanslia hyväksyi almanakkamme osaksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Tämä merkitsee sitä, että voimme almanakan markkinoinnin yhteydessä käyttää virallista Suomi 100 -logoa", Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Juhlavuoden kunniaksi almanakan kalendaariossa julkaistaan nykyisten suomalaisten, suomenruotsalaisten ja saamelaisten nimipäivien lisäksi myös vuoden 1917 almanakan nimipäivät. Suomen itsenäistyessä kalenterissa oli mm. sellaisia nimiä kuin Oihonna, Siviä, Tyyra, Agaton, Haakon ja Tiburtius.

Almanakka sisältää perinteiseen tapaan myös yliopiston nimipäiväasiantuntijoiden artikkeleita ajankohtaisista aiheista. Dos. Minna Saarelma-Paukkala tarkastelee maamme koko väestön nykynimistöä. Kuinka suomalaisia ovat suomalaisten etunimet? FT Leila Mattfolk vertailee taas artikkelissaan suomenruotsalaisen ja ruotsalaisen nimipäiväkalenterin nimistöä.

Yliopiston nimipäiväalmanakka 2017 esittelee myös vuonna 2015 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet. Lisäksi sen sivuilla kerrotaan mm. ortodoksien nimipäiväperinteestä sekä siitä, miten laki säätelee nimenantoa.

Yliopiston almanakka 2017 ja Suomi 100 -kalenteripohja

Itsenäisyyden juhlavuosi näkyy myös Yliopiston almanakassa 2017. Perinteinen keltakantinen almanakka sisältää nyt laajan artikkelin, jossa käydään läpi suomalaisen almanakan vaiheita itsenäisyyden aikana.

"Monelle kansalaiselle voi olla yllättävä tieto, että itsenäisyyspäivä 6.12. merkittiin ensi kerran suomalaiseen almanakkaan vasta vuonna 1934, siis 17 vuotta itsenäistymisjulistuksen jälkeen. Maamme merkkihenkilöiden päiviäkin alettiin lisäta kalenteriin vasta 1950-luvulla. Vuonna 1950 almanakkaan saatiin J. L. Runebergin päivä 5.2., Kalevalan päivä 28.2., J. V. Snellmanin päivä 12.5., äitienpäivä (toukokuun toinen sunnuntai), puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4.6. ja Aleksis Kiven päivä 10.10.", artikkelin kirjoittanut Saarelma-Paukkala kertoo.

Lisäksi almanakassa on TT Timo-Matti Haapiaisen artikkeli reformaation merkkivuodesta 2017. Yliopiston almanakan kustantaja on viime vuoden tapaan Kustannusosakeyhtiö Otava.

Yliopiston almanakkatoimisto on valmistanut juhlavuodelle 2017 myös Suomi 100 -kalenteripohjan asiakkaidensa seinäkalentereita varten.

"Kalenteripohja on muuten samanlainen kuin keskimatala Asterion-mallimme, mutta siinä ovat suomalaisten tai suomenruotsalaisten nimipäivien lisäksi myös vuoden 1917 nimipäivät. Mallia on tilattu meiltä niin suomen- kuin ruotsinkielisenä. Tilaajat ovat edustaneet mm. suuria lehtitaloja, järjestöjä ja seurakuntia", kalenteripohjan suunnitellut graafikko Katri Niinikangas kertoo.

Itsenäisyyden juhlavuosi 2017 tulee näkymään monin tavoin myös Yliopiston almanakkatoimiston Facebook-sivulla.

Lisätietoja: Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala,