Saamelaisten kansallispäivä otetaan almanakkaan

Helsingin yliopisto on päättänyt merkitä saamelaisten kansallispäivän Yliopiston almanakkaan ja muihin kalentereihin vuodesta 2004 alkaen. Saamelaisten kansallispäivää vietetään helmikuun 6. päivänä.

Saamelaiset ovat Euroopan unionin alueen ainoa alkuperäiskansa. Omaa kansallispäivää saamelaiset ovat viettäneet jo kymmenkunta vuotta. Ehdotuksen kansallispäivän merkitsemisestä almanakkoihin teki Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen.

"Oulun yliopisto on maamme yliopistoista ainoa, jossa saamen kieltä voi opiskella pääaineena, ja meille on annettu valtakunnallinen tehtävä saamen kielen ja kulttuurin hoitamiseksi Suomessa", toteaa Lajunen.

Päivämäärä 6.2. on peräisin vuodelta 1917, jolloin Norjan ja Ruotsin saamelaiset pitivät Trondheimissa ensimmäisen yhteisen kokouksen. Suurimpana huolena oli saamelaisten elinmahdollisuuksien säilyminen, koska pääväestö otti käyttöönsä yhä enemmän saamelaisten maita.

"Pohjoismaiden saamelaisten varsinainen kansallinen herääminen voidaan ajoittaa 1970-luvulle", kertoo Oulun yliopiston Giellagas-instituutin johtaja Tuomas Magga. Hän selvittää vastailmestyneessä Yliopiston almanakassa kansallispäivän taustaa ja saamen lipun syntyä.

Saamelaisten kansallispäivä oli Pohjoismaiden saamelaisten ensimmäinen virallisluonteinen liputuspäivä. Oman lipun saamelaiset saivat 1986. Nykyään maamme saamelaisilla on kymmenen [vuodesta 2005 alkaen yksitoista] omaa liputuspäivää.

Vaikka saamelaisten kansallispäivä on saamelaisten liputuspäivä, sitä ei merkitä almanakkoihin suomalaiseksi liputuspäiväksi. Päivästä käytetään ruotsiksi nimeä Samiska nationaldagen ja englanniksi Saami National Day.

Oulun yliopiston Giellagas-instituutti, puh. (08) 553 3480 tai 553 3489