logo

Julkaisut | Publikationer | Publications

Romanien kansallispäivä pääsee kalentereihin

Helsingin yliopiston almanakkatoimisto on hyväksynyt romanien kansallispäivän 8.4. mukaan almanakkaan vuosikerrasta 2014 alkaen.

Päivämäärä 8.4. on saatu vuodelta 1971, jolloin Lontoossa pidettiin ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi ja hyväksyttiin romanien oma lippu. Vuodesta 1990 lähtien kongressin avajaispäivää on vietetty romanien kansallispäivänä.

"Romanit ovat vakiintunut vähemmistö Suomessa ja romanikulttuuri on ollut tärkeä osa suomalaista kansankulttuuria satojen vuosien ajan", toteaa kansatieteen professori Hanna Snellman Helsingin yliopistosta. "Yhdenvertaisuuden nimessä myös romanit ansaitsevat oman päivänsä almanakkaan."

Romanihistorian tutkija, yliopistonlehtori Panu Pulma Helsingin yliopistosta kertoo vastailmestyneessä Yliopiston almanakassa, että ensimmäiset merkinnät Suomeen saapuneista "tattareista" ovat 1500-luvulta. Ensimmäiset selvitykset Suomen romanien määrästä ja asemasta tehtiin 1860-luvulla.

Nykyään romanikulttuurin näkyvinä ilmentyminä ovat korostuneet kieli, pukeutuminen ja musiikki, toteaa Panu Pulma.

Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta teki ensimmäisen ehdotuksen romanien kansallispäivän saamiseksi kalentereihin vuonna 2001. Tuolloin Helsingin yliopistossa katsottiin, ettei aika ollut vielä kypsä sen hyväksymiselle. Vantaan paikallisromanityöryhmä teki syksyllä 2011 uuden ehdotuksen, ja nyt ehdotus hyväksyttiin.

Romanien kansallispäivä merkitään kalentereihin vuosikerrasta 2014 alkaen. Päivä ei ole liputuspäivä.

Lisätietoja:
Vantaan paikallisromanityöryhmä, toimialajohtaja Heidi Nygren, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 050 312 4373
Professori Hanna Snellman, Kansatiede, Helsingin yliopisto, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. (90) 1912 2621
Yliopistonlehtori Panu Pulma, Historia, Helsingin yliopisto, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. (90) 1912 2839

Romanilippu200px

1000x667 px

Kuvateksti:
Romanien värikkäässä lipussa on keskellä vaelluksen vertauskuva, perinteinen kärrynpyörä eli chakra. (Piirros AdiJapan)
Kuvan voi hakea osoitteesta http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roma_flag.svg

Login Form