Aikakirja 2013

Heikki Oja: Aikakirja 2013

aikakirjaAjanlasku syntyi alun perin palvelemaan maanviljelijöitä ja uskonnollisten juhlien järjestäjiä. Myöhemmin sitä käytettiin myös merenkulun apuna. Nyky-yhteiskunnassa oikean ajan tietäminen on kaiken toiminnan perusta.

Ajan olemusta on pohdittu jo tuhansia vuosia. Asialla ovat olleet niin teologit, filosofit kuin luonnontieteilijät. Heikki Ojan Aikakirja 2013 (Yliopiston almanakkatoimisto 2013) sisältää mukaansatempaavaa tietoa ajanlaskusta ja kalentereista. Kuinka aikaa on maapallolla mitattu ja millaisia kalentereita eri kulttuureissa on? Kuinka vuosi voitaisiin jakaa oikein kuukausiin ja päiviin? Kalenterin tekeminen on aina ollut tasapainottelua erilaisten vaihtoehtojen välillä.

Teoksessa annetaan perustietoa auringon- ja kuunpimennyksistä, planeettojen kohtaamisista ja muista tähtitaivaan tapahtumista. Lisäksi siinä esitellään suomalaisen almanakan vaiheita sekä kirkollisten ja yhteiskunnallisten juhlapäiviemme taustoja.

Professori Heikki Oja on tunnettu tähtitieteen popularisoija, joka toimi Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtajana 1994-2013. Alkuperäinen Aikakirja ilmestyi 1999 Otavan kustantamana, ja siitä otettiin kolme painosta. Kirja oli ilmestymisvuonnaan Tieto-Finlandia-ehdokkaana ja siitä myönnettiin vuonna 2000 Valtion tiedonjulkistamispalkinto. Vuosina 2007 ja 2010 Aikakirja ilmestyi päivitettynä verkkoversiona. Teoksen tuorein päivitys Aikakirja 2013 on saatavilla jälleen painettuna kirjana.

Aikakirjan 2013 paperiversion voit ostaa Unigrafian verkkokaupasta.


Verkkoversio

Kirjan voi siirtää omalle koneelleen kokonaisena tai sitä voi selailla luvuittain pdf-muodossa. Kirjan kuvia ja tekstejä koskevat normaalit tekijänoikeussäännöt. Esimerkiksi kouluesitelmiin aineistoa voi käyttää vapaasti.

Aikakirja 2013 kokonaan (272 sivua, pdf, 5,1 MB)

Luvuittain:

  • Aikakirjan alkusivut (Nimisivut, sisältö, esipuhe)
  • Aikakirja luku 1 (50 tavallisinta yleisökysymystä ajasta ja kalentereista)
  • Aikakirja luku 2 (Ajanlaskun aakkosia, ajanlaskun ja kalenterien kehitys Babyloniasta nykypäivään ja kalentereita eri puolilta maailmaa)
  • Aikakirja luku 3 (Ajanmittaus ja kellojen kehitys taivaan kelloista uusimpiin atomikelloihin)
  • Aikakirja luku 4 (Luonnon merkkipäiviä vuoden varrella, vuodenaikojen vaihtelu ja tähtitaivaan tapahtumat pimennyksistä tähtisateisiin)
  • Aikakirja luku 5 (Kirkkovuoden juhlat adventista tuomiosunnuntaihin vanhoissa ja uusissa kalentereissa)
  • Aikakirja luku 6 (Kansalliset ja kansainväliset merkkipäivät ja nimipäiväkalenterimme kehittyminen)
  • Aikakirja luku 7 (Suomalaisen almanakan kehitys vuoden 1608 Forsiuksen almanakasta nykyaikaan)
  • Aikakirjan liitteet (Tärkeimpiä vuosilukuja ajanlaskun ja kalenterien kehityksessä, Lähdeteoksia ja kuvalähteitä, Hakemisto)

 

Login Form