Yliopiston almanakat – Universitetets almanackor 1608–1999

Arkistoon on skannattu Yliopiston almanakan vanhojen vuosikertojen kalenteriosuuksia. Arkistosta löytyy kuvat myös vanhimmasta suomessa ilmestyneestä almanakasta vuodelta 1608. Kustakin vuosikerrasta arkistossa on kansi, ensimmäinen aukeama, jolla on mm. tietoja liputuspäivistä ja pimennyksistä, sekä kaksitoista kuukausiaukeamaa.

Skannauksen tarkkuus on vuosien 1976–1995 almanakoissa 150 dpi ja vuodesta 1975 taaksepäin, jolloin almanakka oli pienikokoisempi, tarkkuus on 225 dpi.

Almanakkojen tulostaminen omaan käyttöön on sallittua.

Kaikkien sivujen copyright on Helsingin yliopistolla ja almanakkojen kustantajalla (Weilin + Göös / WSOY / Ajasto Oy). Almanakkasivujen julkaisemisesta paperilla tai internetissä pyydetään ystävällisesti sopimaan Yliopiston almanakkatoimiston kanssa. Julkaisutarkoituksiin voimme toimittaa sivuja myös skannattuina suuremmalla resoluutiolla (hintaan 35 euroa + alv per skannattu sivu).

Almanakkatoimisto kiittää arkistohankkeeseen osallistuneita J.J. Marjasta ja Eva Isakssonia sekä Helsingin yliopiston kirjaston mikrokuvaus- ja konservointilaitosta. Kiitos kuuluu myös vanhojen almanakkojen lainaajille eli Helsingin yliopiston kirjastolle, Helsingin yliopiston tähtitieteen laitokselle ja Kauko Marjaselle.

Tutustu myös almanakan kehitykseen: lue Yliopiston almanakassa vuonna 2005 julkaistu 16-sivuinen liite Suomalainen almanakka läpi vuosisatojen.