logo

Arkisto

Yliopiston almanakat – Universitetets almanackor 1608–1999

Arkistoon on skannattu Yliopiston almanakan vanhojen vuosikertojen kalenteriosuuksia. Arkistosta löytyy kuvat myös vanhimmasta suomessa ilmestyneestä almanakasta vuodelta 1608. Kustakin vuosikerrasta arkistossa on kansi, ensimmäinen aukeama, jolla on mm. tietoja liputuspäivistä ja pimennyksistä, sekä kaksitoista kuukausiaukeamaa.

Skannauksen tarkkuus on vuosien 1976–1995 almanakoissa 150 dpi ja vuodesta 1975 taaksepäin, jolloin almanakka oli pienikokoisempi, tarkkuus on 225 dpi.

Almanakkojen tulostaminen omaan käyttöön on sallittua.

Uusimpien almanakkojen tekijänoikeus on Helsingin yliopistolla ja almanakkojen kustantajalla. Almanakkasivujen julkaisemisesta paperilla tai internetissä pyydetään ystävällisesti sopimaan Yliopiston almanakkatoimiston kanssa. Julkaisutarkoituksiin voimme toimittaa sivuja myös skannattuina suuremmalla resoluutiolla (hintaan 35 euroa + alv per skannattu sivu).

Helsingin horisontin mukaiset almanakat vuosilta 1810–2017 on digitoitu Kansalliskirjastossa. Ne löytyvät digi.kansalliskirjasto.fi -palvelusta. Vanhimmat almanakat ovat palvelussa vapaasti käytettävissä, kun taas uudemmat, joihin liittyy tekijänoikeuksia, ovat luettavissa vain paikalliskäytössä Kansalliskirjaston ja muiden vapaakappalekirjastojen työasemilla. Almanakat voi hakea esiin valitsemalla ensin etusivulta Aikakauslehdet ja kirjoittamalla nimekekentässä avautuvaan rajaus-kenttään Almanakka tai Almanach, jolloin saa listan sekä suomen- että ruotsinkielisistä kalenterisarjoista. Näistä voi valita haluamansa sarjan, minkä jälkeen hakutoiminto tuo nimekelistan näytölle, joskin vain tekijänoikeudesta vapaista aineistoista.

Tutustu myös almanakan kehitykseen: lue Yliopiston almanakassa vuonna 2005 julkaistu 16-sivuinen liite Suomalainen almanakka läpi vuosisatojen.

Login Form