Helsingin yliopiston almanakkatoimisto palvelee kansalaisia kalentereihin liittyvissä asioissa.
Yliopistolla on tekijänoikeus suomalaiseen ja suomenruotsalaiseen nimipäiväluetteloon sekä laatimiinsa eläinten nimipäivälistoihin. Almanakkatoimisto myy kalenterien tekijöille nimipäivien julkaisuoikeuksia, muita kalenteritietoja ja valmiita kalenteripohjia. Lisäksi se julkaisee vuosittain perinteisen Yliopiston almanakan ja Yliopiston nimipäiväalmanakan sekä vastaa suomalaiseen kalenteriin liittyvästä tiedotuksesta.
Maaliskuun 29. päivä nimipäiväänsä viettää Jonne. 2000-luvulla jonnesta on tullut teinipoikaa tarkoittava yleisnimi. Miten ja miksi näin on käynyt?
Helmikuussa saadaan nauttia lumesta ja valoisista talvipäivistä. Jos Etelä-Suomessa lunta ei olisikaan, ainakin Pohjois-Suomesta sitä löytyy. Talvi ja lumi näkyvät myös suomalaisessa nimipäiväkalenterissa. Nyt helmikuussa almanakassa ovat esimerkiksi naisennimet Lumi ja Talvikki. Talvikauden alkaessa marraskuussa nimipäiviään viettävät taas Pyry- ja Lyly-nimien kantajat. Esittelen tässä blogissa kalenterimme talvisia nimiä aikajärjestyksessä.
Joulu on juhlittu ja vuosi vaihdettu, loppiainen ja Nuutin päiväkin vietetty. Niinpä talven suuret juhlat ovat takana ja käsillä on talven kylmin ydin. Tästä alkaa laskiaiseen saakka ulottuva juhlaton kausi, jota vanha kansa kutsui härkäviikoiksi tai selkäviikoiksi. Myös ilmauksia sydäntalvi, talven harja ja talven napa on käytetty talven kylmimmästä ajanjaksosta.
Lucian päivää 13. joulukuuta ei ole virallisesti merkitty suomalaiseen kalenteriin. Päivä on kuitenkin Suomessa perinteinen juhlapäivä, jota vietetään laajalti niin suomenruotsalaisten kuin suomalaisten keskuudessa. Päivän kohdalle on suomalaiseen nimipäiväkalenteriin merkitty nimi Seija, ja suomenruotsalaiseen kalenteriin Lucia. Nimi Lucia on latinalaisperäinen, monissa maissa käytetty naisen nimi, joka tarkoittaa valoa (lat. lux). Nimi on alkujaan roomalaisen miehennimen Lucius naispuolinen vastine.
Marraskuun 30. päivä on suomalaisessa kalenterissa nimien Antti, Atte, Antero ja Andreas nimipäivä. Niiden kaikkien taustalla on Uuden testamentin apostoli Andreas, jonka kreikankielinen nimi merkitsee miehekästä tai rohkeaa. Andreas oli Jeesuksen ensimmäisiä opetuslapsia, joka esitteli myös veljensä Pietarin Jeesukselle. Veljekset olivat molemmat kalastajia, ja siksi he ovat myös kalastajien suojeluspyhimyksiä. Tämä näkyy esimerkiksi suomalaisessa sanonnassa: ”Anna Antti ahvenia, Pekka pieniä kaloja.”