logo sv

Blogi

Almanakkatoimiston blogissa ilmestyy puheenvuoroja kalenterimaailman kysymyksistä. Käsittelyyn pääsevät mm. nimipäiviin, kalenterin juhla- ja merkkipäiviin ja liputukseen liittyvät asiat sekä almanakan kannalta olennaiset tähtitaivaan ilmiöt. Blogia kirjoittavat Almanakkatoimiston työntekijät ja muut kalenterimaailman asiantuntijat – aika ajoin myös ruotsiksi.

I Almanacksbyråns blogg diskuteras frågor som på olika sätt tangerar kalendervärlden. Ämnen som tas upp är bl.a. namnsdagar, kalenderns fest- och flaggdagar, frågor som rör flaggning och fenomen på stjärnhimlen som är viktiga för almanackan. De som bloggar är de som arbetar vid Almanacksbyrån samt andra experter på kalenderfrågor. En del blogginlägg skrivs på svenska.

Vanhoja kalentereita ”tuntien kirjoissa”

Ennen painettuja almanakkoja kalenterit olivat harvojen ulottuvissa. Kirjoja tuotettiin kuitenkin ennen kirjapainotaitoakin, ja keskiaikaisissa käsinkirjoitetuissa ja -koristelluissa hengellisissä teoksissa oli usein myös kalenteriaineistoa.

Read more ...

Duarja, Puavil ja muut karjalaisen kalenterin nimet

Sanomalehdissä ja radiokanavilla julkaistaan yleensä päivittäin suomalaiset ja suomenruotsalaiset nimipäivät, usein myös ortodoksisen kirkon nimipäivät. Jotkut ehkä tietävät, että Suomessa on laadittu omat nimipäiväkalenterit myös maamme pohjois-, inarin- ja kolttasaamelaiselle kielivähemmistölle. Harvempi sen sijaan lienee törmännyt julkaisuun nimeltä Karjalaine kalenduaru, jossa on suomalaisten nimipäivänimien rinnalla myös perinteisiä karjalaisia etunimiä.

Read more ...

Elonkorjuuta elokuussa

Tämänkertainen blogi on 11. osa kuukausien nimiä ja niiden taustoja käsittelevässä sarjassa. Toissa vuonna on käsitelty tammikuuta (Tammikuu on talven napa), huhtikuuta (Huhtikuussa kaadetaan huuhtapuita), heinäkuuta (Heinäkuussa heinäntekoon) ja lokakuuta (Lokakuussa on lokaa). Viime vuonna on käsitelty maaliskuuta (Maaliskuu maata näyttää), kesäkuuta (Kesäkuu on kesanto- ja kyntökuu), syyskuuta (Syyskuu aloittaa syksyn) ja marraskuuta (Maa martona makaa). Tänä vuonna on käsitelty helmikuuta (Helmikuussa on puissa jäähelmiä) ja toukokuuta (Toukokuussa tehdään toukotöitä). Elokuun jälkeen käsitellään joulukuun blogissa joulukuun nimeä.

Read more ...

Apostolien päivä tuli almanakkaan 2000-luvulla

Heinäkuun 21. päivälle on tänä vuonna (2019) moniin kalentereihin merkitty apostolien päivä. Se on kirkollinen pyhäpäivä, jota vietetään vuosittain kuudentena sunnuntaina helluntaista. Apostolien päivän ajankohta vaihtelee pääsiäisen ajankohdan mukaan. Aikaisimmillaan se on 21.6. ja myöhäisimmillään 25.7. Päivä sai nimensä vuoden 2000 pyhäpäiväuudistuksen yhteydessä, aiemmin se oli nimeltään 5. kolminaisuuden päivän jälkeinen sunnuntai. Pyhän Kolminaisuuden päivä on aina helluntaipäivää seuraava sunnuntai.

Read more ...

Kustaan nimipäivä on Ruotsin kansallispäivä

Kyösti, Kustaa ja Kustavi – nämä kolme miehennimeä ovat suomalaisessa kalenterissa kesäkuun 6. päivänä. Suomenruotsalaisesta almanakasta löytyvät tältä päivältä Gustav ja Gösta sekä naisennimi Gustava. Näiden kaikkien nimien taustalla on Kustaa Vaasa, joka kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi 6. kesäkuuta vuonna 1523.

Read more ...

Toukokuussa tehdään toukotöitä

Tämänkertainen blogi on 10. osa kuukausien nimiä ja niiden taustoja käsittelevässä sarjassa. Toissa vuonna on käsitelty tammikuuta (Tammikuu on talven napa), huhtikuuta (Huhtikuussa kaadetaan huuhtapuita), heinäkuuta (Heinäkuussa heinäntekoon) ja lokakuuta (Lokakuussa on lokaa). Viime vuonna on käsitelty maaliskuuta (Maaliskuu maata näyttää), kesäkuuta (Kesäkuu on kesanto- ja kyntökuu), syyskuuta (Syyskuu aloittaa syksyn) ja marraskuuta (Maa martona makaa). Tänä vuonna on käsitelty helmikuuta (Helmikuussa on puissa jäähelmiä). Toukokuun jälkeen käsitellään elokuun blogissa elokuun nimeä.

Read more ...

Palmusunnuntaina liikkuvat virpojat ja trullit

Jeesus ratsastaa Jerusalemiin, virpojat toivottavat loruillaan ihmisille siunausta ja trullit kiertelevät kylillä. Miten nämä asiat liittyvät toisiinsa?

Read more ...

Pääsiäinen on tänä vuonna sijoiltaan – vai onko?

Pääsiäisen ajankohtaa käsiteltiin Yliopiston almanakkatoimiston blogissa jo huhtikuussa 2014. Koska toimistoomme on tullut lukuisia kysymyksiä koskien vuoden 2019 pääsiäisen ajankohtaa, palataan tähän asiaan vielä kerran.

Read more ...

Helmikuussa on puissa jäähelmiä

Tämänkertainen blogi on yhdeksäs osa kuukausien nimiä ja niiden taustoja käsittelevässä sarjassa. Toissa vuonna on käsitelty tammikuuta (Tammikuu on talven napa), huhtikuuta (Huhtikuussa kaadetaan huuhtapuita), heinäkuuta (Heinäkuussa heinäntekoon) ja lokakuuta (Lokakuussa on lokaa). Viime vuonna on käsitelty maaliskuuta (Maaliskuu maata näyttää), kesäkuuta (Kesäkuu on kesanto- ja kyntökuu), syyskuuta (Syyskuu aloittaa syksyn) ja marraskuuta (Maa martona makaa). Helmikuun jälkeen käsitellään toukokuun blogissa toukokuun nimeä.

Read more ...

Uusi nimilaki ja nimipäivät

Suomessa astui 1.1.2019 voimaan uusi etu- ja sukunimilaki, joka tuo lisää valinnanvapautta suomalaisten nimenantoon. Nimilain uudistaminen katsottiin tarpeelliseksi, koska yhteiskunnassa on viime vuosikymmeninä tapahtunut monia sellaisia muutoksia, joita aiempi laki ei ottanut huomioon. Maahanmuuttajat ovat tuoneet mukanaan omien kulttuuriensa nimikäytäntöjä, jotka olivat usein vanhan lain vastaisia. Samoin perheeseen ja avioliittoon liittyvät käsitykset ovat monelta osin muuttuneet. 

Read more ...

Login Form