logo

Blogi

Almanakkatoimiston blogissa ilmestyy puheenvuoroja kalenterimaailman kysymyksistä. Käsittelyyn pääsevät mm. nimipäiviin, kalenterin juhla- ja merkkipäiviin ja liputukseen liittyvät asiat sekä almanakan kannalta olennaiset tähtitaivaan ilmiöt. Blogia kirjoittavat Almanakkatoimiston työntekijät ja muut kalenterimaailman asiantuntijat – aika ajoin myös ruotsiksi.

I Almanacksbyråns blogg diskuteras frågor som på olika sätt tangerar kalendervärlden. Ämnen som tas upp är bl.a. namnsdagar, kalenderns fest- och flaggdagar, frågor som rör flaggning och fenomen på stjärnhimlen som är viktiga för almanackan. De som bloggar är de som arbetar vid Almanacksbyrån samt andra experter på kalenderfrågor. En del blogginlägg skrivs på svenska.

Namibialainen nimipäiväkalenteri – vuoden 1938 erikoisuus

Meillä suomalaisilla on vahva nimipäiväperinne, jonka juuret juontavat keskiajan katoliseen pyhimyskalenteriin. Harva sen sijaan tietää, että nimipäivät saivat 1930-luvulla jalansijaa myös Ambomaalla, nykyisen Namibian pohjoisosassa.

Read more ...

Hanami hurmaa Japanissa ja muualla

Kun kevät koittaa, alkavat kirsikkapuut kukkia ja on aika viettää hanami-juhlaa. Hanami on japania ja tarkoittaa kukkien katselemista. Sanassa on myös kiteytettynä hanami-juhlan päätarkoitus: katsella kirsikkapuiden kukintaa. Sinistä taivasta vasten huojuvat vaaleanpunaiset kirsikankukkapilvet ovatkin lumoavaa katseltavaa. Kirsikoiden kukinta ihastuttaa ihmisiä joka puolella maailmaa, mutta alun perin juhla on kotoisin Japanista. Siellä se on yksi vuoden merkittävimmistä juhlista.

Read more ...

Ortodoksiset pääsiäisperinteet ovat täynnä symboliikkaa

Konstantinopolin patriarkaattiin kuuluva autonominen Suomen ortodoksinen kirkko on ainoa ortodoksinen kirkko maailmassa, joka viettää pääsiäistä gregoriaanisen kalenterin mukaan – eli samaan aikaan kuin muutkin suomalaiset. Suomalaisten ortodoksien pääsiäinen voi siten eri vuosina ajallisesti poiketa jopa useita viikkoja, tai olla samaan aikaan, muun ortodoksisen maailman pääsiäisen vietosta. 

Read more ...

Auroran nimipäivänä 10.3. kampanjoidaan nuorten puolesta

Maaliskuun 10. päivä on suomalaisessa kalenterissa Auroran nimipäivä. Tänä vuonna tätä päivää vietetään tavallista näyttävämmin, kun Diakonissalaitoksen Ole Aurora -kampanja toteutetaan maaliskuun alussa yhdessä Fazerin ja Yliopiston almanakkatoimiston kanssa. 

Read more ...

Ruotsinsuomalaisten päivä 24.2. on Ruotsissa liputuspäivä

Ruotsinsuomalaisten päivää on vietetty Ruotsissa vuodesta 2011 lähtien helmikuun 24. päivänä. Vuonna 2013 päivä merkittiin virallisesti Ruotsin Akatemian ylläpitämään ruotsalaiseen kalenteriin. Päätös perustui muun muassa siihen, että ruotsinsuomalaiset muodostavat Ruotsissa suurimman kansallisen vähemmistöryhmän. Vähemmistöryhmille yhteistä on, että ne ovat asuttaneet Ruotsia pitkään ja niillä on vahva uskonnollinen, kielellinen tai kulttuurinen yhteenkuuluvuus ja halu säilyttää identiteettinsä.

Read more ...

Uusivuosi on kiinalaisen kalenterin merkittävin juhla

Perinteisen kiinalaisen ajanlaskun mukaan vuosi alkaa kuukalenterin ensimmäisenä päivänä eli talvipäivänseisauksen jälkeisen toisen uudenkuun päivänä. Yliopiston almanakasta voimme tarkistaa, että talvipäivänseisauksen 21.12.2021 jälkeen ensimmäinen uudenkuun päivä oli 2.1.2022 ja toinen uudenkuun päivä on 1.2.2022. Niinpä 31.1. vietetään kiinalaisen uudenvuoden aattoa ja 1.2. alkaa uusi vuosi kiinalaisen kalenterin mukaan.

Read more ...

Uruguayssa joulupäivä on perheenpäivä ja loppiainen lastenpäivä

Etelä-Amerikassa sijaitseva Uruguay ei ole suomalaisille kovinkaan tuttu maa. Maa tuli suomalaisille tunnetuksi, kun Metsä-Botnia käynnisti sittemmin UPM-Kymmenen omistukseen siirtyneen sellutehtaan Uruguayn länsiosassa sijaitsevassa Fray Bentosin kaupungissa.

Read more ...

Jakoaikana eletään vanhan ja uuden vuoden välissä

Vanhassa suomalaisessa ajanlaskussa vuosi päättyi, kun maanviljelystyöt saatiin päätökseen ja karja siirrettiin laitumilta navettaan. Sitten vietettiin kekriä, sadonkorjuujuhlaa, joka oli kansan parissa vuoden suurin juhla.

Read more ...

Pyhällä Birgitalla on Suomessa tuhansittain kaimoja

Lokakuun 7. päivällä on suomalaisessa kalenterissa kuusi naisennimeä: Pirjo, Pirkko, Birgitta, Pipsa, Piritta ja Pirita. Suomenruotsalaisessa kalenterissa ovat taas samalla päivällä nimet Birgitta, Brita, Birgit, Britta ja Britt. Näiden kaikkien taustalla on 1300-luvulla elänyt pyhä Birgitta eli Birgitta Birgerintytär, yksi Pohjoismaiden historian tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista naisista. 7.10. on pyhän Birgitan kirkollinen muistopäivä, joka on sekä hänen syntymäpäivänsä että hänen pyhimykseksi julistamisensa vuosipäivä (1391). Birgitta syntyi vuonna 1303 ja kuoli vuonna 1373.

Read more ...

Keisarin syntymäpäivä, vuoripäivä ja muut japanilaisen kalenterin merkkipäivät

Japanilaisen kalenterin merkkipäivälistassa on tuttuja piirteitä, mutta löytyy sieltä muutamia erikoisuuksiakin. Vaikka nykyinen vapaapäiväsäännöstö on vuodelta 1948, perustuvat useat juhlapäivät aikaisemmin vallinneisiin pyhäpäiviin. Lisäksi Japanissa on käytössä ns. in lieu -käytäntö, jonka mukaan viikonlopuksi osuva pyhäpäivä antaa seuraavan arkipäivän, yleensä maanantain, vapaapäiväksi. Lisäksi käytössä on sääntö, jonka mukaan kahden pyhäpäivän välissä oleva arkipäivä muuttuu aina vapaapäiväksi.

Read more ...

Login Form