Iloista nimipäivää Mantelille ja muille kissoille!
Suomessa nimipäivät eivät ole vain ihmisiä varten, vaan myös monet lemmikkieläimet voivat viettää oman nimensä juhlapäivää. Helsingin yliopiston almanakkatoimisto julkaisi vuonna 2012 kissojen, koirien ja hevosten nimipäiväkalenterit, jotka ovat edelleen voimassa. Uudistus toteutettiin professori Marianne Blomqvistin vuodelle 1996 laatimien nimipäivälistojen pohjalta.
Tärkeä tavoite listoja laadittaessa oli, että kalenterinimet edustaisivat mahdollisimman monipuolisesti suomalaista kissojen, koirien ja hevosten nimistöä. Nimiä löydettiin niin yliopistoissa tehdyistä tutkielmista kuin eläinharrastajien verkkosivuilta ja alan kirjallisuudesta. Nimipäiväkalentereihin valitut nimet edustavat nimenomaan lemmikkiemme arkisia kutsumanimiä, eivät niiden virallisia rekisterinimiä.
Nimien sijoittelussa käytettiin pohjana suomalaista nimipäiväkalenteria. Niinpä esimerkiksi kissannimet Kalle ja Sandra löytyvät samoilta päiviltä, joilla ne ovat myös ihmisten nimipäiväkalenterissa. Samoin koirannimi Osku on Oskari-nimen päivällä 1.12. ja kissannimet Mikke ja Miku 29.9., jolloin ihmisten kalenterissa ovat Mikael sekä siihen pohjautuvat Mika, Mikko, Miika, Miikka, Miska, Miko ja Mikaela. Kaikissa eläinkalentereissa on ilman nimeä jätetty uudenvuodenpäivä 1.1., karkauspäivä 29.2. sekä joulupäivä 25.12. – aivan samoin kuin ihmistenkin kalenterissa.
Mouru, Sissi ja Pirpana
Kissojen kutsumanimiä tutkineet ovat havainneet, että kissannimille on tyypillistä M-alkuisuus sekä i-, r- ja s-kirjainten käyttö. On esitetty, että i-kirjain viittaisi kissan pienuuteen, r kissojen kehräämiseen ja mouruamiseen ja s sihinään ja sähinään. Kissannimet ovat usein myös lyhyitä, enimmäkseen kaksitavuisia. Tyypillisiä ovatkin kissakalenterin nimet Mauku, Miisu, Miu-Mau, Mouru, Mökö, Mörö, Nauku, Nöpö, Sissi ja Susu. Myös erilaiset kissan nimitykset näkyvät kalenterinimissä: Catsy, Kissi, Kisumisu, Olli-Kolli, Pirskatti ja Topikatti.
Kissojen nimipäiväkalenterissa on kaikkiaan 593 nimeä. Monet kalenterinimet kuvaavat kissan ulkonäköä, kuten Lumipallo, Mustis, Nokinenä, Pörrö, Söpöliini, Täplä ja Viiru. Monet nimet viittaavat kissan pienuuteen: Hippu, Ipana, Mini, Napero, Nysä, Pirpana ja Vaavi. Useat nimet ovat hellitteleviä: Darling, Lutu, Mussukka, Pupu.
Kissan luonnetta kuvaavat nimet Fiksu, Hurjis, Höpsö, Jörö, Lörppö, Nynny, Ujo, Velmu ja Vintiö. Muitakin suomenkielisiä nimiä löytyy, kuten Luumu, Muikku, Nakki, Neilikka, Pumpuli, Rusetti, Salmiakki, Sinappi ja Töppönen.
Esmeralda, Picasso ja Toffo
Kissoille annetaan paljon myös tavallisia ihmisten etunimiä. Kissakalenterista löytyy sellaisia miehennimiä kuin Arttu, Boris, Elmo, Jesper, Oskari ja Ville, ja sellaisia naisennimiä kuin Diana, Esmeralda, Fanni, Kaisa, Olga ja Sandra.
Tunnettujen historiallisten henkilöiden nimiä kissakalenterissa ovat esimerkiksi Caesar, Hannibal, Kleopatra, Kolumbus, Mozart ja Picasso. Fiktiivisiä hahmoja edustavat taas Batman, Karvinen, Pekka Töpöhäntä, Pikku Myy, Rapa-Ripa, Tarzan ja Zorro. Jonkin verran kalenterissa on myös kielellisesti merkityksettömiä nimiä, kuten Bobo, Bubba, Dusse, Fiffi, Lolle ja Toffo.
Suomalaisen kalenterin merkkipäiviä ja muita juhlapäiviä on myös huomioitu kissakalenterissa. Zacharias Topeliuksen päivällä 14.1. ovat Saku ja Sasu ja Johan Ludvig Runebergin päivällä 5.2. Ludde ja Lutu. Mikael Agricolan ja suomen kielen päivä 9.4. sai perinteiset suomalaiset kissannimet Kolli ja Kölli. Kansainvälisellä musiikkipäivällä 1.10. on taas nimi Jatsi.
Englanninkielisiä nimiä löytyy kissakalenterista myös, kuten Baby, Candy, Darling, Queen, Rocky ja Whisky. Muita vieraskielisiä nimiä ovat esimerkiksi Amigo, Belladonna, Bonbon, Chanel, Piccolo ja Simba.
Yliopiston almanakkatoimisto toivottaa hyviä nimipäiviä Suomen kissoille! Miau!
Minna Saarelma-Paukkala
Kirjoittaja on nimistöntutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.